Chamaeleo dilepis

Ch. dilepis má obrovský areál rozšíření a tvoří mnoho zeměpisných forem. Je extrémně nesnášenlivý a musí být chovat zásadně jednotlivě.

Český název:  Chameleon límcový

Rozšíření: Velký areál rozšíření, prakticky celá tropická a Jižní Afrika

Velikost: Samice až 40 cm, samci menší

Reprodukce: Vejcorodý druh, snáší většinou okolo 50 vajec. Inkubace při 28°C trvá 250–280 dnů

Vlhkost: 50 ve dne, 80% a více přes noc.

Statut ochrany: CITES II., EU příloha B

Biotop: Lesní porosty a travnaté savany, vlhké oblasti vyhledává jen zřídka

Délka života: Až 10 let

Teplota: 25–28°C přes den, lokálně až 35°C. Noční pokles na pokojovou teplotu

Osvětlení:
Tento druh vyžaduje vysokou intenzitu světla a vyšší teploty, ideální jsou proto výbojky . Lze také doporučit kombinaci zářivek Arcadia .

Vybavení terária:
Nutný oddělený chov, terárium větších rozměrů, min. 80×60×120 cm pro jedince. Terárium musí být dobře větrané, ideální je ventilace. Vybavení množstvím větví a živých rostlin, např. Ficus benjamina, Pothos sp., Monstera sp. apod. Množství dekorací do terária a vhodných pozadí naleznete také zde. Při chovu venku v teplých měsících roku, nebo při chovu v temperovaných místnostech se velmi hodí umístění chameleonů v pletivových viváriích.

Potrava: 
Podle velikosti chameleonů zkrmujeme různá vývojová stadia hmyzu. Cvrčci, sarančata, švábi, Zoophobas sp., larvy zavíječů voskových, mouchy apod. Nutná saturace potravy vitamíny a minerály . Krmný hmyz může být vyživován speciálními granulemi , než bude nabídnut chameleonům.

Substrát: 
Vhodná je kombinace písku , smíchaného se substrátem pro tropická terária .

Odkazy na literaturu: 
Nečas, P. (2003): Chameleoni – nakladatelství Madagascar, Jihlava, 303 s.
NECAS, P. (2004): Chamäleons – Bunte Juwelen der Natur. – Edition Chimaira, Frankfurt a.M., 382 S.
S.HENKEL, F. W. & S. HEINECKE (1993): Chamäleons im Terrarium. – Landbuch Verlag, 158 S.
SCHMIDT, W., TAMM, K. & E. WALLIKEWITZ (1996): Chamäleons – Drachen unserer Zeit. – NTV, Münster, 160 S.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.